Вашата оценка 4.00 от 4 гласа

Литва

Литва - официално Република Литва (на литовски: Lietuvos Respublika), е държава в балтийския регион на Европа. Литва се счита за една от балтийските държави. Страната е разположена по протежение на югоизточния бряг на Балтийско море, на изток от Швеция и Дания. Граничи с Латвия на север, Беларус на изток и юг, Полша на юг и Калининградска област (руски ексклав) на югозапад. Литва има приблизително население от 2,8 милиона души към 2019 г., а столицата и най-големият й град е Вилнюс. Други големи градове са Каунас и Клайпеда. Литовците са балтийски хора. Официалният език, литовски, е един от само два живи езика в балтийския клон на индоевропейското езиково семейство, другият е латвийски.

От векове югоизточните брегове на Балтийско море са били обитавани от различни балтийски племена. През 1230-те литовските земи са обединени от Миндауг и на 6 юли 1253 г. е създадено Кралство Литва. През XIV век Великото херцогство Литовско е най-голямата държава в Европа; днешна Литва, Беларус, Украйна и части от Полша и Русия бяха териториите на Великото херцогство. С Люблинския съюз от 1569 г. Литва и Полша образуват доброволен двудържавен личен съюз - Полско-Литовската общност. Общността е продължила повече от два века, докато съседните държави системно не я разглобяват от 1772 до 1795 г., като Руската империя анексира по-голямата част от територията на Литва.

С наближаването на края на Първата световна война на 16 февруари 1918 г. е подписан Акт за независимост на Литва, който обявява основаването на съвременната Република Литва. В разгара на Втората световна война Литва първо е окупирана от Съветския съюз, а след това от нацистка Германия. Когато Втората световна война наближи своя край и германците отстъпиха, Съветският съюз отново окупира Литва. На 11 март 1990 г., година преди официалното разпускане на Съветския съюз, Литва става първата балтийска държава , която се обявява за независима, което води до възстановяването на независима държава Литва.



Литва е икономика с висок доход с много висок индекс на човешкото развитие, много висок жизнен стандарт и се представя благоприятно при измервания на граждански свободи, свобода на печата, свобода на интернет, демократично управление и спокойствие. Литва е член на Европейския съюз, Съвета на Европа, еврозоната, Шенгенското споразумение, НАТО и ОИСР. Тя също е член на Северната инвестиционна банка и е част от Северно-Балтийското сътрудничество на северноевропейските страни.




География

Литва се намира на ръба на Източноевропейската равнина. Неговият пейзаж е оформен от ледниците от последната ледникова епоха. Теренът на Литва е редуване на умерени низини и планини. Най-високата надморска височина е 297 метра над морското равнище, намира се в източната част на републиката и се отделя от планинските райони на Западния регион Zemaiciai от много плодородните равнини на Югозападния и Централния райони. Пейзажът се определя от 2833 езера, по-големи от един хектар и допълнителни 1600 езера, по-малки от един хектар. По-голямата част от езерата се намират в източната част на страната. Литва също има 758 реки, по-дълги от десет километра. Най-голямата река е Немунас (обща дължина 917 километра), която води началото си от Беларус. Другите по-големи водни пътища са реките Нерис (510 километра), река Вента (346 километра) и Сесупе (298 километра). Само 600 километра от реките на Литва са плаващи.


Езици

Официалният език на Литва е литовски. Литовски е тясно свързан с латвийския. Повече от 80% от 3,8 милиона от населението на страната говорят литовски като първи език. Литовският език има два диалекта: Aukštaičių (Aukštaitian, Highland Lithuanian), Žemaičių / Žemaitiu (самогитски, низински литовски).

В по-големите градове се говорят руски, полски, беларуски и украински. На идиш се говори от малката останала еврейска общност в Литва. Според литовското преброяване на населението 8% са носители на руски език, а 6% - на полски. 80% от литовците могат да говорят руски, а 38% могат да говорят английски. Повечето литовски училища преподават английски език като първи чужд език, но учениците могат също да учат немски, френски или руски. Училищата, в които руският или полският са основните езици, съществуват в районите, населени с малцинства.



Природа

В Литва пейзажът е приятен за окото, но скромен по отношение на ресурсите. Районът има изобилие от варовик, глина, кварцов пясък, гипсов пясък и доломит, които са подходящи за изработка на висококачествен цимент, стъкло и керамика. Петролът е открит в Литва през 50-те години на миналия век, но само няколко кладенци работят в западната част на страната. Литва има пет национални парка (Aukštaitijos, Dzūkijos, Žemaitijos, Kuršių nerijos и Trakų) и 30 регионални парка, пълни с девствени гори и незасегнати блатисти местности, обитавани от защитени диви животни и редки птици.


Етнически групи

Етническите литовци съставляват 83% от населението, а Литва има най-хомогенно население в балтийските държави. Според преброяването населението на Литва е 3043 400, повечето от които са етнически литовци, които говорят литовски - официалният език на страната. Съществуват няколко малцинства като поляци, руснаци, беларуси и украинци.

Поляците са най-голямото малцинство в района на Вилнюс. Руснаците са второто по големина малцинство. Те представляват значителни малцинства във Вилнюс и Клайпеда и мнозинство в град Визагинас. 3000 роми живеят предимно във Вилнюс, Каунас и Паневежис. Техните организации се подпомагат от отдела за национално малцинство и емиграция.



Празници

1 януари (Нова Година), Великден, 16 февруари (Ден на възстановяване на литовската държава), 11 март (Ден на възстановяването на независимостта на Литва), 1 май (Ден на труда), 2 май (Ден на националното знаме), Свети Дух (49 дни след Великден), Празник на тялото и кръвта Господни (60 дни след Великден), 15 август (Успение Богородично), 1 ноември (Ден на Вси светии), 11 ноември (Ден на независимостта), 25 декември (Коледа).


Кухня

Съветската окупация силно е повлияла на литовската кухня. След възстановяването на независимостта през 1990 г., традиционна кухня се превръща в един от начините да  се отпразнува литовската идентичност. Вероятно най-
популярният кулинарен специалитет на Литва е студената супа от цвекло. Картофите също често присъстват в менюто, като традиционни ястия са картофени палачинки и Cepelinai — картофени кнедли, пълнени с месо, извара или гъби.
Специалитети:
-Bulviniu kukuliu sriuba – малки топки от картофи, сварени в мляко
-Студен борш - студена супа от цвекло
-Idaryti kiausiniai - твърдо сварени яйца се разделят, пълнени и гарнирани
- Kibinai – баница с овче и лук

Посолство

Република България няма функциониращо посолство в Литва.
В края на 2011 г. по финансови причини и по решение на българското правителство посолството във Вилнюс бе
закрито. Територията на Литва се покрива от посолството на Република България във Варшава, Полша.

Посолство на Република България  във Варшава, Полша
Адрес:  Al. Ujazdowskie 33/35, 00-540 Warszawa / Poland
Тел.: +4822 629 4071/ +4822 629 4072/ +4822 629 4073/
+4822 629 4074/ +4822 629 4075
Факс:  +4822 628 22 71
e-mail: Embassy.Warsaw@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/poland
Консулска служба на посолството
Адрес: Al. Ujazdowskie 33/35, 00-540 Warszawa / Poland
Телефон: +4822 629 4071/ +4822 629 4072/ +4822 629 4073/
+4822 629 4074/ +4822 629 4075
Факс: +4822 628 13 40
Приемно време: По - Пт, 9.00 - 12.00 ч.
E-mail: Consular.Warsaw@mfa.bg

За Република България е акредитирано посолството на
Република Литва в Букурещ

Посолство на Република Литва в Букурещ
Канцелария: Bucureşti, B-dul Primăverii, nr.51, et. 1,
ap. 2, Sector 1, cod 011973
Тел.: +40 21 3115997; +40 21 3173373
Факс: +40 31 3115919
E-mail: amb.ro@umr.lt
Web site: http://ro.mfa.lt

Допълнителна Информация
Забележителности
Литва е страна, разположена близо до Балтийско море в североизточната част на Европа и е една от трите балтийски държави. С общо население от едва 3 милиона души, столицата и най-големият град на страната е Вилнюс. Литва е част от няколко вътрешнонационални световни организации и е една от най-бързо развиващите се икономики в Европа. Туристическата индустрия на Литва наистина процъфтява, след като придоби независимост от СССР. Страната е убежище за любителите на природата, тъй като може да се похвали с грандиозни селища край морето и приключенски национални паркове. Литва също е съхранила историята и традициите си по ужасен начин, отразени от културните комплекси, величествените замъци и очарователни, предисторически градове.